Heb jij recht op een volledige AOW uitkering?

Emigranten die naar Nederland zijn gekomen hebben mogelijk geen recht op een volledige AOW. Hoe zit dat?

Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering, maar het kan wel gebeuren dat er hiaten ontstaan. Waar kan dit door komen?

Via een heffing over jouw inkomen draag je bij aan het betalen van de AOW. Op deze manier koop je jezelf eigenlijk in. Vanaf vijftig jaren voor jouw pensioenleeftijd bouw je ieder jaar twee procent van de rechten op. Op jonge leeftijd heb je misschien nog geen inkomen, maar de opbouw start wel al zonder een inleg van jouw kant. Er zijn situaties waardoor je geen volledig recht hebt op een AOW-uitkering. Dat is het geval als je een jongere partner hebt of als je in het buitenland hebt gewoond.

De AOW bedraagt een percentage van het minimumloon

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van jouw woonsituatie. Een alleenstaande heeft recht op zeventig procent van het netto minimumloon. Partners hebben ieder recht op vijftig procent van het netto minimumloon. Gezamenlijk krijgen ze dus honderd procent. Tot 2015 bestond er onder voorwaarden recht op een partnertoeslag als de oudste van de partners al AOW had en de jongste nog niet. Partners met een leeftijdsverschil die met pensioen gaan hebben er sinds 2015 geen recht meer op.

Waar hebt je recht op als je bent geëmigreerd naar Nederland?

Stel je hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt op je 68e verjaardag. In de vijftig jaren daarvoor begin je normaal gesproken met het opbouwen. Als je op je veertigste naar Nederland bent gekomen, mis je in de opbouw dus (40 – 18) 22 jaren. Jouw recht op een AOW-uitkering bedraagt hierdoor 28 jaar x 2 procent = 56 procent van het recht op AOW. Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd bedraagt de uitkering dus 56 procent van de geldende uitkering.

Ook met een jongere partner ontstaat er een tekort

Zodra de oudste partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt volgt er een AOW-uitkering ter hoogte van vijftig procent van het netto minimumloon. Zodra de jongste ook met pensioen gaat, komt de uitkering op het reguliere niveau, maar met een groot leeftijdsverschil ontstaat er dus een financieel tekort. Met een leeftijdsverschil van tien jaar, moet je dus gedurende tien jaren een tekort van op dit moment ruim 800 euro per maand overbruggen. Door het opbouwen van aanvullende pensioenvoorzieningen kun je het tekort opvangen.

Heb jij later voldoende pensioen?

Ben je benieuwd of jij financieel rond kunt komen als je met pensioen gaat? Dat begint allemaal met het verkrijgen van inzicht. Als je weet hoeveel je gaat ontvangen en hoeveel je gaat uitgeven dan kun je goed inschatten of dat voldoende is of dat je wellicht nu al actie moet ondernemen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie