Voor ondernemers geen enkele wettelijke regeling

Kan een werknemer bij ziekte terugvallen op wettelijke regelingen, voor de zelfstandig ondernemer en de DGA bestaat er al sinds juli 2004 geen enkele wettelijke regeling meer. Natuurlijk, een griepje van twee weken is doorgaans geen groot financieel probleem. En misschien een gebroken been van vier weken ook nog niet.

Als ondernemer accepteer je natuurlijk bepaalde risico's. Maar is arbeidsongeschiktheid dan ook zo'n acceptabel risico?

Alternatieve oplossingen

Want wat nu wanneer je ziekte langer duurt? Hoe los je het tekort aan arbeidskracht dan op? Meer personeel inzetten met alle kosten van dien? Of minder omzet accepteren en dus minder winst? En dan: spaargeld / eigen vermogen aanspreken? Inkrimpen? De zaak verkopen? Of verzekeren? Het zijn verschillende oplossingen. Voor hetzelfde probleem: de terugvallende winst.

Verzekeringsoplossingen

Een arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) stelt je in staat jouw inkomen op het gewenste minimum niveau te kunnen houden. Daarbij kun je als uitgangspunt bijvoorbeeld de laatste jaarwinst nemen, of het bedrag dat nodig is om iemand in dienst te nemen, die jouw werk (tijdelijk) over neemt.
De omstandigheden binnen je onderneming bepalen in hoge mate welk uitgangspunt genomen zal moeten worden.

Premies

Deze AOV is geen goedkope verzekering. Dat komt omdat de kans bestaat dat verzekeraars zelfs tot de pensioendatum aan toe ieder jaar een forse uitkering zullen moeten doen.
Toch zijn er flink wat mogelijkheden om de premies te verlagen:

Wachttijd

Indien je de eerste paar weken of maanden van jouw ziekte geen uitkering nodig hebt, kan dat aanzienlijk in de premie schelen.

Gangbare arbeid

Wanneer de verzekeraar bij het beoordelen van de vraag hoe 'ongeschikt' je bent arbeid te verrichten mag kijken naar de vraag wat je nog wel kunt, kan dat een prettige korting opleveren in de premie. Je dient je dan wel te realiseren, dat je dan niet snel arbeidsongeschikt zult zijn. Want er zal vaak nog veel zijn, dat je nog kunt doen. Het is echter wel de goedkoopste variant.

Passende arbeid

Hier wordt bij het beoordelen van de vraag hoeveel je nog kunt werken met name ook gekeken naar jouw opleiding en ervaring. Iets minder korting, maar wel een zwaardere dekking.

Beroepsongeschiktheid

Is dat meeverzekerd, dan ben je al arbeidsongeschikt wanneerje om medische reden je huidig beroep niet meer kunt uitoefenen. De duurste variant, maar wel veruit de beste.

Sluit aan bij jouw pensioenregeling!

Zodra je met pensioen bent gegaan zorgt jouw pensioenregeling voor voldoende inkomen. Maar zolang je nog niet met pensioen bent, zal jouw AOV het inkomen moeten garanderen. Het betekent, dat het verstandig kan zijn de einddatum waarop jouw AOV kan vervallen, gelijk te laten lopen met de ingangsdatum van je pensioen.

Advies

Goede raad is duur, zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor een AOV. Het is een verzekering met relatief hoge premies.
Maar de vraag is wel of de onderneming overleeft wanneer je langdurig ziek wordt. En of alle inspanningen die je hebt geleverd om te komen waar je nu bent, dan niet in één klap zijn verdwenen. Vandaar de vraag 'verzekeren' of niet?

Ons werk is om je te helpen daar inzicht in te krijgen. En daar gaan wij je graag bij helpen.

Vrijblijvend, uiteraard.

 

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie