Lagere hypotheekrente? Voorkom terugbetalen door de voorlopige aanslag aan te passen

Huiseigenaren die afgelopen jaar hun hypotheek hebben overgesloten, of de rente hiervan opnieuw hebben vastgezet, betalen nu waarschijnlijk minder hypotheekrente. Ze kunnen dan ook minder hypotheekrente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting en dat werkt ook door in de voorlopige aanslag.

Omdat iedereen vanaf 1 maart weer aangifte inkomstenbelasting over 2021 moet doen is het goed om de voorlopige aanslag over 2022 ook meteen even te controleren en waar nodig te corrigeren. Hiermee wordt voorkomen dat er bij de definitieve aanslag terugbetaald zou moeten worden.

Ook andere veranderingen in de persoonlijke en financiële situatie kunnen van invloed zijn op de voorlopige aanslag. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een onderneming, gaan samenwonen of scheiden.  Bij veranderingen loont het om de voorlopige aanslag aan te passen en te controleren of er aanpassingen nodig zijn bij toeslagen.

Tips!

  1. Wie vooraf wil weten hoeveel belasting hij terugkrijgt na een wijziging kan het formulier invullen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat levert een indicatie op van de gevolgen van de wijziging. Ondertekenen en versturen kan dan later.
  2. Het aanpassen van een voorlopige aanslag kan op elk gewenst moment. Wie de voorlopige aanslag direct na het oversluiten van een hypotheek of een andere verandering in de persoonlijke situatie controleert, voorkomt verrassingen bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting.
  3. Meer informatie over het oversluiten van een hypotheek en de invloed op de hypotheekrenteaftrek? Kijk op www.belastingdienst.nl/koopwoning


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie