Verhuizen om onder een boeterente uit te komen?

Huizenkopers die in het verleden voor zekerheid hebben gekozen, kunnen nu nog vastzitten aan een hoge hypotheekrente. Is verhuizen dan de oplossing of toch niet?

Kopers van een huis beseffen vandaag niet dat ze nu tegen een zeer lage hypotheekrente een hypothecaire lening afsluiten. Voor tarieven rond de 2,5 procent zet je de hypotheekrente nu voor een periode van 20 jaren vast. In 2011 betaalde je voor 20 jaren vast nog een tarief van 5,5 procent of zelfs nog meer. En dat werd toen ook al als 'laag' gezien.
Achteraf gezien was het lang vastzetten van de hypotheekrente toen dus een ongelukkige keuze. Want die huiseigenaren zitten (bij 20 jaar vast) nog tot 2031 vast aan dat 'hoge' rentetarief. En wie tussentijds toch van die hoge rente af wil, zal daar hoe dan ook een boete voor moeten betalen. En dan kan het zomaar gaan om tienduizenden euro’s. De vraag is dus of dat anders kan.

Hoge lasten door de rentevast periode

Bij het afsluiten van een hypotheek wil je vaak zekerheid hebben omtrent de maandlasten voor de eerste 10 of 20 jaren. Zekerheid, daar gaat het om.
En niet zelden spreek je dan met de geldverstrekker af, dat die de gehanteerde rente voor een bepaalde periode ongemoeid zal laten. Je zet de rente 'vast'. 
Daarom heb je daarna van een stijging van de rente geen last. Aan de andere kant kun je van een renteverlaging ook niet profiteren.

Als je 7 jaren geleden de hypotheekrente voor 20 jaren vast hebt gezet, betaal je in vergelijking met de huidige tarieven nu dus een erg hoge hypotheekrente. Een deel van de hypotheek kun je weliswaar boetevrij aflossen, maar voor het resterende deel zal de geldverstrekker je een boete in rekening brengen. 

Hoeveel betaal je nu meer aan hypotheekrente?

Uitgaande van het eerder berekende verschil van 3 procent (5,5% -/- 2,5%), betaal je voor iedere 100.000 euro aan hypotheek op dit moment dus ruwweg 250 euro per maand 'te veel'. En wanneer je uitgaat van een hypotheek van 200.000 euro gaat het dus al om 500 euro meer aan rentelasten.
In het geval de hypotheekrente nog voor 10 jaren vast staat, is het verschil dus: 120 maanden x 500 euro = 60.000 euro (uitgaande van een hypotheek van twee ton). Door de 'contantewaardeberekening' en de hypotheekrenteaftrek komt de netto schade wel wat lager uit, maar het blijft nog steeds een substantieel bedrag.

Een grotere woning en toch minder hypotheeklasten? 

Maar bij verkoop van jouw huis kun je vaak boetevrij van de huidige hypotheek af.
Speciaal voor de hypotheek verhuizen is natuurlijk wel een erg drastische oplossing, maar als je toch al overweegt om te verhuizen, kan zelfs een duurdere woning in maandlasten nog steeds goedkoper uitkomen. Want ook al zal de nieuwe woning misschien veel duurder zijn dan de huidige, en zal daarom ook de hypotheek veel hoger kunnen zijn dan de huidige, door de veel lagere rente zul je daar niet zoveel meer van merken. 

En dan kan verhuizen ineens erg interessant worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-11-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie